Kubingo?


Unger i byen har de rareste oppfatninger av dyr og hva slags verdi de har for oss i et moderne samfunn. Denne fakta?stilen, (aner ikke om den er ekte eller ikke), fikk uansett latterdøra opp hos meg. Man kan lure på hva det er de lærer i skolen i dag!

Historien om Kua

Kua er et husdyr… Men den kommer også utenfor huset. Og den lever ofte på landet, men den kommer også inn til byen, men bare når den skal dø.
Men det bestemmer den ikke selv.

Kua har syv sider… Den øverste siden – Den nederste siden – Den forreste siden – Den bakerste siden – Den ene siden – Den andre siden

– Og den innvendige siden.

På den fremste siden sitter hodet… Og det er fordi hornene skal ha noe å sitte fast på. Hornene er av horn og de er bare til pynt. De kan ikke bevege seg, men det kan ørene.

De sitter ved siden av hornene. Kua har to hull foran i hodet. De kalles ku-øyer. Kuas munn kalles mule. Det er nok fordi den sier muuhh.

På den bakerste siden sitter halen… Den bruker den til å jage vekk fluer med, så de ikke faller ned i melka og drukner.

På den øverste siden – Og den ene siden – Og den andre siden, er det kun hår… Det heter ku-hår og har alltid samme farge som kua.

Fargen til kua heter kulør.

Den nederste siden er den viktigste for der henger melka. Og når budeia åpner kranene så renner melka ut. Når det tordner så blir melka sur
men hvordan den blir det har jeg ikke lært meg ennå. Kua har fire ben…
De heter ku-ben. De kan også brukes til å trekke ut spiker med. Kua spiser ikke så mye, men når den gjør det spiser den alltid to ganger. De fete kuene lager helmelk. Når kua har dårlig mage lager den ost. I osten er det hull. Men hvordan den lager hullene har jeg heller ikke lært ennå.

Kua har god luktesans… Vi kan lukte den på lang avstand. Kuas valper heter kalver.  Kalvens far heter okse, og det gjør kuas mann også. Oksen lager ikke melk og er derfor ikke et pattedyr.

Den som kommer og henter kua når den blir gammel heter ku-fanger.

Den sitter ofte foran på biler. Så blir kua slaktet, man heller melka på pappkartonger som vi kan kjøpe på butikken. Kuas fire ben blir sendt til snekkeren. Det kalles gjenbruk.

Som man kan se er kua et nyttig dyr. Og derfor liker jeg kua veldig godt.

Sesongen for ku-bingo er vel over så jeg vil oppfordre alle til å lage sin egen «Action-ku!» Eller i det minste gå inn på Litago og lage sin egen ku-kunst!

(Takk Lise for historien!)


Ku-kunst

Reklamer

2 tanker om “Kubingo?

 1. Haha, så morsomt!
  jeg er jo oppvokst på gård, og har jo sett flere av de sidene til kua;), men «sur-melk» hehe:)

  Julestemning «var» det også, helt til det begynte å regne i dag. Godt jeg har fått orntlige såler på skoa, for i morra tidlig er det vel holke som vanlig…
  Så får vi bare håpe det snur, ja ene vei er snø og noen kuldegrader så vi får fin jul, eller, en masse sol så vi kan gå trygt uti gatene i shorts;) Nåja det siste der skjer nok ikke.
  Ellers koser vi oss godt forran peisen i disse dager, nyter tiden og stresser ikke. Jeg har nok knapt vært innom en butikk i senere tid. Må vel ta meg sammen en dag å dra på julegave shopping tenker jeg.

  Finfin onsdag til deg!
  Klem fra Chatrine:)

 2. Hehehe ja den er visstnok ikke helt ny, men jeg har nå iallefall ikke lest den før. 🙂

  Skikkelig grisevær i dag, men klager ikke for hele høsten/forvinteren har jo vært helt fantastisk! Jeg tenner masse lys inne og koser meg jeg også…er ikke ferdig med julegavene på noen som helst måte, men skal lage endel kaker og godterier og gi bort. Familien er jo vanskeligst å handle til, himmel for et pes!

  Håper du har hatt en fin dag du også! *klemmer tilbake*

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s