Mønstermix


Jotun ColourAdvisor

Fargerike hadde en fin artikkel for et par uker siden som ga en lett innføring i kunsten å mixe mønster med suksess. Dette er noe mange sliter litt med, og enkelte synes mønster kan være kjempeskummelt. Nå er det jo sånn at media, i likhhet med det perfekte kroppsbilde, bombarderer oss med perfekte interiører…og det er nok de færreste som har det sånn som i bladene hjemme. Alikevel er det nok mange som kunne tenke seg noen enkle kjøreregler for hvordan man i det minste kan sette de «riktige» tingene sammen, sånn at utgangspunktet blir mest mulig tiltalende. 🙂

Dersom man simplifiserer teoriene og setter seg noen regler, eller retningslinjer om man vil, så kan man si at:

  • Det enkleste utgangspunktet er et objekt som kan sies å dominere, enten på grunn av farge(r), mønster eller størrelse.
  • Neste trinn er å supplere med andre mønstre som inneholder én eller flere av de samme fargene som er i hovedtelementet ditt…det kan være et tekstil, tapet, møbel, klesplagg osv.
  • Velg geometriske mønster som supplement til organiske mønster, og omvendt. Dersom du bruker flere mønstre av lignende type bør du sørge for at de er forskjellige i størrelse/tetthet.

Jotun ColourAdvisor01
Når det gjelder sammensetning av farger er det en helt annen historie. Som vist på disse bildene er det ingen grunn til at interiøret ditt ikke skal reflektere det dersom du har en fargerik sjel. 🙂 Jeg har brukt Jotuns Fargevelger og lasta inn bildet fra Fargerike’s innlegg om mønstermix for å illustrere hvordan det samme rommet vil se ut med forskjellige veggfarger. Dette er et eksellent verktøy og du kan bruke hvilket som helst bilde for å visualisere et interiør for deg selv…de har stor bildebank eller du kan laste opp ditt eget.

Du kan selv se av de forskjellige bildene i dette innlegget at veggfargen spiller en stor rolle i hvordan hele rommet oppleves….overveldende søtt, mer nøytralt eller friskt.

fargesirkel

Det kan være lett å falle for fristelsen til å velge for mange farger som går ton-i-ton ettersom det virker enklest; husk at det potensielt kan virke overveldende. Prøv å sette inn noen beslektede farger i tillegg, som her mørk rosa istedenfor mer lilla… og helst en liten dæsj kontrasterende farge.

Beslektede farger ligger ved siden av hverandre, mens kontrastfargen er den ovenforliggende fargen i fargesirkelen…for eksempel rødt vs grønt. For en snillere kontrast kan man velge en farge som enten ligger til side for kontrastfargen, har lavere fargemetning eller er lysere/mørkere.

Jotun ColourAdvisor04
Mange sverger til basisfarger, noen fordi det passer dem best og andre fordi det virker enklest. Det kan selvfølgelig fungere, men faren for at man blir lei av et interiør uten kontraster er overhengede…hvorpå man kanskje drives til impulshandling for å fixe miseren uten helt å lykkes. En ting som jeg ofte opplever at folk gjør er at de har et for nært perspektiv på et objekt. Det kan være vanskelig å se at et element kan passe inn dersom man singulerer det ut isteden for å se det i sammenheng med de andre objektene. Selv om du egentlig ikke liker grovvevde stoffer så kan nettopp disse være det som gir interiøret ditt det løftet det trenger.

De kontrastene du har mulighet til å skape i et slikt interiør er:

  • Varm/kald-kontrast. Selv om du i utgangspunktet enten er en beige person eller en grå person er det ofte svært vellykket å sette inn et par elementer fra den andre enden av skalaen. Kontrast i temperatur vil framheve hovedtemaet uten at du forrykker ballansen og du binder deg fortsatt ikke til en egentlig farge.
  • Lys/mørk-kontrast kjenner vi alle, den trenger ikke forklares. 🙂
  • Kontraster i tekstur og materiale vil gi deg dybde, tenk fint/grovt, glatt/røft, silke/ull, lær/pels.
  • Med et sånt fargetema har du muligheten til å blande inn en enkelt farge dersom du ønsker deg variasjon. Vær obs på at denne fargen ikke må skrike så fælt; oppmerksomhet vil den uansett få i de duse omgivelsene. 🙂

Jotun ColourAdvisor05

Mønster/fargemiksen på bildet under fungerer fordi de lilla, rosa og blå er enten i ton-i-ton eller i slekt med hverandre. Fargene har ulik metning, mønstrene er en blanding av organisk og geometrisk og noen av dem er større enn de andre.

Men se på et av de store bildene…og tenk vekk de beslektede fargene og kontrastfargen; putene til venstre i mørk rosa og lys aqua, og den til høyre i syrlig grønt og lilla. Hele inntrykket vil lett bli overveldende søtt uten dem, særlig den syrlige grønne ballanserer ut hele fargetemaet. Den har nok gult i seg til at den oppleves som kontrasterende selv om den ikke ligger rett ovenfor den lilla i fargesirkelen.
Mønstermix20241Så over til noe veldig spesifikt; nemlig pynteputer. Disse elskede og forhatte som løfter et rom ut av tåka men som ofte havner på gulvet når sofaen skal i bruk. *sukk* Noen har visstnok sagt «vis meg dine pynteputer og jeg skal si deg hvem du er!» Det blir vel å gå litt langt, men pynteputer er uansett en artikkel som vi har en tendens til å kjøpe mye av, til alle årstider og sesonger…og det er kjempefint, for de forandrer rommene våre og gjør dem myke og innbydende. Imidlertid er det et  par ting vi godt kan tenke over når vi setter dem på geledd i sofaen. 🙂

  • Dersom du kun bruker ensfargede puter så kan de lett se kjipe og nesten «billige» ut…bland iallefall fine og grove teksturer og sett en nøytral såkalt «skitten» farge inn i mixen.
  • Dersom du finner en pute med et kanonkult trykk som bare må med hjem så kjøper du KUN EN. Flere puter med samme dominerende motiv ser harry ut. Trenger du flere så finner du en annen, like kul, men med et annet motiv som ikke konkurrerer med det første. Det vil si at dersom du kjøper en pute med en indianer så kjøper du ikke en annen med en inder på. Sånt blir det bare krangel av…med mindre den ene er i farger og den andre er sort/hvit 😉

Happy shopping 🙂

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s